Heling door creativiteit

De praktijk Vrij om te leven en de Stichting Vrij om te leven zetten in op verandering, vernieuwing en loskomen van een eetstoornis door middel van heling van hart en denken. Dat betekent dat er naast b.v. cognitieve gedragstherapie ook, of vooral, heel veel aandacht is voor het hart. Dat er aandacht nodig is voor het hart is belangrijk omdat de Bijbel ons leert dat ons hart de bron van ons leven is en we dus heel goed voor ons hart moeten zorgen als we gezond willen leven.

Veel mensen zijn de verbinding met hun hart kwijtgeraakt. In plaats van goede zorg voor het vaak pijnlijke hart hebben ze geleerd om dat hart maar dicht te doen, er niet te veel tot geen aandacht aan te geven en vooral vanuit het hoofd te gaan leven, of het hart met zijn pijnlijke gevoelens ‘weg te maken’ door ongezond gedrag zoals teveel eten of door niet te eten.

Creatieve activiteiten, zoals tekenen en schilderen, zijn een manier om in verbinding te komen met je hart. Het helpt je om ‘uit je hoofd’ te raken en via je penseel inzichtelijk te maken wat er leeft in je hart. De kunst daarbij is om te schilderen zonder oordeel. Laat maar gewoon komen wat er is. Dat wat er dan op het doek komt kan pijnlijk, verrassend, maar vooral heel helpend zijn. Het geeft een beeld van wat zich in jouw hart bevindt en zorgt ervoor dat je er vervolgens woorden bij kunt vinden. Je maakt – door oordeelloos te gaan schilderen- ruimte voor je hart en kunt dat wat daar verborgen ligt gaan benoemen. Wanneer je woorden gaat geven aan pijn wordt het werkelijkheid, dat is eng, maar daardoor kan er wel wat mee gebeuren. Het is niet langer verstopt, verborgen of geheim, maar het kan in het helende Licht gebracht worden.

Vrij om te leven (praktijk en Stichting) biedt workhops aan onder de bezielende leiding van Ank Stevens. Ank Stevens is een getalenteerd schilder die weet wat schilderen kan doen in een proces van heling. Op de website van Vrij om te leven en de Stichting Vrij om te leven is daar meer over te lezen. Ook is op de agenda te lezen wanneer er workshops worden gehouden.

Vitaal en veerkrachtig

Schilderen is natuurlijk niet alleen maar geschikt voor heling. Het is ook voor de ‘gezonde’ mens een manier om verbinding met je hart en daarmee met je innerlijk kind te maken. Schilderen kan een fantastische manier van ‘spelen’ zijn. Even weg uit al het moeten en de druk, en even heerlijk bezig zijn met verf, penselen, kleuren en doek. Je vrij voelen om het te kunnen laten stromen zoals zich dat aandient en daarvan te genieten.

Creativiteit helpt om je vitaal en veerkrachtig te blijven voelen. Het helpt om innerlijke blokkades inzichtelijk te maken, om je te uitten, om te spelen en weer even kind te zijn, maar ook om je gaven en talenten op dit gebied te ontdekken en te ontwikkelen. Mensen die tijd nemen voor hun hart, hobby, passie en innerlijk kind blijven langer gezond omdat ze afstand kunnen nemen van alles wat moet en van hen verwacht wordt en de volwassen verantwoordelijkheid even kunnen loslaten zodat ze daarna weer opgeladen in de volwassen wereld kunnen stappen.

Vrij om te leven is blij dat ze Ank de ruimte kan geven in haar praktijk om mensen te helpen bij hun ontdekkingstocht in de schilderwereld. Vrij om te leven, vrij om te schilderen en vrij om te ontdekken wat schilderen voor jou kan betekenen!

Veel plezier met (helend) schilderen!